Ponedeljak - Petak 10:00-17:00
Subota Nedelja - Zatvoreno
Tomazeova 35/5,
11000 Beograd

Šta su urinarne infekcije

Urinarne infekcije

Stručni konsultant: Dr Gordan Popović

 

Urinarne infekije su ozbiljan zdravstveni problem. One predstavljaju po učestalosti drugu po redu vrstu infekcije koja se kod čoveka javlja (posle respiratornog trakta). Naročito su pogođene žene s obzirom da je anatomija urinarnog trakta kod žena takva da se infekcije daleko lakše javljaju (mnogo kraća mokraćna cev nego kod muškaraca). Iako su kod muškaraca uro-infekcije znatno ređe, kada se jave, mogu da predstavljaju veoma ozbiljan zdravstveni i terapijski problem.

Urinarni sistem čine bubrezi, ureteri, bešika i uretra. Kod muškaraca je i prostata u veoma tesnoj anatomsko-funkcionalnoj vezi sa ovim sistemom.

 

Šta su urinarne infekcije

Ženski genito-urinarni organi

Šta su urinarne infekcije

Bubrezi i bešika kod muškarca

Šta su urinarne infekcije

Muški genito – urinarni organi

 

Šta prouzrokuje uro-infekcije?

 

Urinarne infekcije bakterije

Normalno je urin bez bakterija, dakle sterilan. Infekcija izazivaju najčešće bakterije koje različitim putevima dospevaju u uro-trakt.
Bakterije se najčešće u uro-trakt unose kroz spoljašnji mokraćni otvor, ali mogu dospeti i preko krvi, limfe ili direktnim širenjem sa drugih organa koji su inficirani.
Izazivači urinarnih infekcija su mikroorganizmi, bakterije . Postoji ogroman broj vrsta i podvrsta bakterija.

Urinarne infekcije bakterije

U velikom broju slučajeva radi se o bakteriji Escherichia coli. Ona je uobičajeni stanovnik digestivnog trakta, međutim sluzokoža mokraćnog sistema je osetljiva i kada bakterije dođu u kontakt sa njom one se pričvrste posebnim mehanizmom i započinju razmnožavanje izazivajući zapaljenje, bolove i druge tegobe i simptome.
Naravno, pored E.coli postoji još ogroman broj tipova i podtipova drugih bakterija koje mogu izazvati uro-infekciju.
Često pominjani mikroorganizmi kao što su Mycoplasma i Chlamidia mogu takođe da izazivu uro-infekcije, ali one ipak mnogo češće zahvataju samo mokraćnu cev i genitalni sistem. Njihova karakteristika je da su seksualno prenosive.
Ukoliko infekcija zahvati samo mokraćnu cev radi se urethritisu.

Urinarne infekcije bakterije

Kada bude zahvaćena i bešika nastaje cystitis. Daljim širenjem bakterije mogu dospeti do bubrega i dovesti do veoma ozbiljnih posledica  (pyelonephritis).

 

 

Šta pogoduje nastanku uro-infekcija?

 

Svako oboljenje uro-trakta ili njegova nepravilnost značajno povećavaju rizik od nastanka infekcija.

Prisustvo sledećih patoloških stanja pogoduje nastanku urinarnih infekcija:

-kamen u bilo kom delu urinarnog trakta

-strano telo u bešici ili uretri

-anomalija urinarnog trakta i drugo

 

Šta pogoduje nastanku uro-infekcija

 

Unutrašnjost mokraćne bešike. Vidi se sluzokoža bešike koja biva zahvaćena infekcijom kao i završni otvori uretera koji transportuju mokraću iz bubrega u bešiku.

Svaki razlog koji dovodi do zastoja ili usporavanja oticanja urina ima isti efekat. Zbog toga je kod muškaraca sa uvećanom prostatom veoma česta pojava urinarnih infekcija.

Takođe, postojanje hroničnog prostatitisa predstavlja ognjište iz koga nastaju česte uro-infekcije. Takve infekcije se jako teško leče dok se ne otkloni osnovni uzrok oboljenja.

Dijabetes kao i druga oboljenja koja utiču na efikasnost imunog sistema značajno doprinose nastanku infekcije uro-trakta.

 

 

 

Ukoliko imate neka pitanja za nas slobodno nam pišite Ili nas pozovite radnim danima od 10-17h +381 63 30 10 30


Kontaktirajte Potencijal

Potencijal Orinacija

Urološka ordinacija POTENCIJAL predstavlja mesto gde će se pacijentu pomoći da reši svoj problem u skladu sa najnovijim medicinskim saznanjima i svetskim stručnim trendovima. Ideja je da svakom muškarcu omogućimo da pokaže svoj potencijal!