Ponedeljak - Petak 10:00-17:00
Subota Nedelja - Zatvoreno
Tomazeova 35/5,
11000 Beograd

Šta je prostata - žlezda - deo muškog reproduktivnog sistema

Šta je prostata?

Stručni konsultant: Dr Gordan Popović

 

Prostata je žlezda koja predstavlja deo muškog reproduktivnog sistema. Ona proizvodi materije koje ulaze u sastav ejakulata (sperme). Normalno, prostata je veličine i oblika kestena ("kestenjača").

Prosečne dimenzije prostate su: 3.5 x 4.5 x 2.5 cm.

Težina normalne prostate se kreće između 16 i 22 grama.

Nalazi se u dubini karlice, ispod mokraćne bešike.

Šta je prostata

Kroz nju prolazi mokraćna cev, tzv. uretra koja transportuje mokraću od bešike do otvora na vrhu penisa. Prostata je sačinjena od žlezdanog, mišićnog i vezivnog tkiva.

Podeljena je na zone-prednja, periferna, centralna i prelazna. Svaka zona ima svoje karakteristike i različit značaj u smislu funkcije i oboljevanja.

 

Funkcija prostate nije do kraja razjašnjena. Produkti prostate ulaze u sastav ejakulata (sperme). U semenoj tečnosti se naleze materije koje imaju razna biološka dejstva: prostaglandini, imunoglobulini, spermin, fruktoza, limunska kiselina, razni enzimi itd.

Prostaglandini su važni za procese kao što su erekcija, ejakulacija, pokretljivost spermatozoida. Sekret prostate sadrži i materije koje štite repoduktivne i mokraćne puteve od infekcije.

 

Statistike su pokazale da od svih unutrašnjih organa čoveka prostata najčešće oboleva.

 

Ukoliko imate neka pitanja za nas slobodno nam pišite Ili nas pozovite radnim danima od 10-17h +381 63 30 10 30


Kontaktirajte Potencijal

Potencijal Orinacija

Urološka ordinacija POTENCIJAL predstavlja mesto gde će se pacijentu pomoći da reši svoj problem u skladu sa najnovijim medicinskim saznanjima i svetskim stručnim trendovima. Ideja je da svakom muškarcu omogućimo da pokaže svoj potencijal!