Ponedeljak - Petak 10:00-17:00
Subota Nedelja - Zatvoreno
Tomazeova 35/5,
11000 Beograd

Značaj redovnih kontrola prostate – najčešća pitanja

Značaj redovnih kontrola

Značaj redovnih kontrola prostate  - najčešća pitanja

Stručni konsultant: Dr Gordan Popović

 

-Ne osećam nikakve tegobe i potpuno sam zdrav. Imam 50 godina. Zašto bih ja uopšte išao na preglede prostate?

Postoje najmanje dva razloga za to.

Prvo, u vašim godinama kod velikog broja muškaraca dolazi do uvećanja prostate (BPH). To se može dešavati bez ikakvih simptoma, a prvi simptomi koji se jave mogu poticati od oštećenja bubrega (tzv. "silent BPH" anglosaksonskih autora). Oštećenje bubrega predstavlja ozbiljnu komplikaciju koja se može izbeći redovnim kontrolama prostate.

Drugo, u vašim godinama relativno je česta pojava karcinoma, tj raka prostate.

 

-Rado bih redovno kontrolisao prostatu, ali se plašim da se ne otkrije ono najgore-rak. Šta onda?

Onda vam redovne kontrole mogu spasiti život. Na vreme otkriven karcinom prostate je danas praktično izlečiv, a pacijent nastavlja život sasvim normalno. Izbegavanjem redovnih kontrola ništa ne postižete. Kada se osete prvi simptomi karcinoma prostate obično je to u dosta odmaklom stadijumu kada je lečenje manje efikasno. Dakle, najbolje što možete da uradite za sebe kada je prostata u pitanju jesu redovne kontrole. Upravo redovne kontrole prostate vam omogućavaju da živite bezbrižno i opušteno.

 

-Šta se radi na redovnim kontrolama prostate?

Urade se odgovarajuće laboratorijske analize, zatim ultrazvučni pregled urotrakta i pregled prostate prstom. Potom urolog tumači dobijene nalaze i rezultate i daje savet šta raditi i kada ponovo doći na kontrolu. Ovi pregledi su potpuno bezbolni i traju ukupno oko pola sata.

 

-Koliko često treba raditi kontrole prostate?

To zavisi od više faktora. Potpuno zdravi muškarci mogu dolaziti na kontrolu 1-2 godišnje. Jasno je da češće kontrole znače veću sigurnost jer povećavaju šansu da se oboljenje ranije otkrije.

Ukoliko imate neka pitanja za nas slobodno nam pišite Ili nas pozovite radnim danima od 10-17h +381 63 30 10 30


Kontaktirajte Potencijal

Potencijal Orinacija

Urološka ordinacija POTENCIJAL predstavlja mesto gde će se pacijentu pomoći da reši svoj problem u skladu sa najnovijim medicinskim saznanjima i svetskim stručnim trendovima. Ideja je da svakom muškarcu omogućimo da pokaže svoj potencijal!