Ponedeljak - Petak 10:00-17:00
Subota Nedelja - Zatvoreno
Tomazeova 35/5,
11000 Beograd

Šta je fimoza kako i kada nastaje

Šta je fimoza

Stručni konsultant: Dr Gordan Popović

 

 

Verovatno da u medicini ne postoji oboljenje koje se brže i lakše leči, a koje, ako se ne leči, može da stvori više tegoba i neprijatnosti pa čak i da prouzrokuje ozbiljne komplikacije.

Fimoza je otežano ili potpuno onemogućeno prevlačenje kožice preko glavića penisa. Glavić penisa se ne može osloboditi-nekada samo pri erekciji, a nekada i u opuštenom stanju.

 

Šta je fimoza

Prevlačenje prepucijuma je otežano ili nije moguće

Šta je fimoza

Normalno prevlačenje prepucijuma

 

Pored toga postoji i situacija kada je uzica (frenulum) sa donje strane glavića kratka pa pri prevlačenju kožice ta uzica vuče glavić penisa na dole. To može biti bolno i smetati normalnom odvijanju seksualnog odnosa. Frenulum često puca pri čemu se stvaraju bolne ranice koje teško zarastaju, a kada zarastu može doći do još većeg skraćenja frenuluma.

 

Šta je fimoza

  Kratak frenulum zateže glans penisa

 

 

Kako i kada fimoza nastaje?

 

Fimoza može biti urođena ali i stečena. To znači da se može dobiti u bilo kojem životnom dobu.

Ponekad se stariji muškarci stide što im se tako nešto desilo jer su ubeđeni da od fimoze boluju samo deca ili dečaci. Međutim nije tako.

U urološkoj ordinaciji POTENCIJAL smo operisali pacijente od 18 do 75 godina. Dakle, fimoza se može javiti bilo kada, a tačan uzrok još uvek nije poznat. Pretpostavka je da može biti posledica infekcije ili dejstva samog ejakulata na prepucijum ukoliko se ne održava dobra higijena posle seksualnog odnosa.


Takođe, osobe koje imaju povišen nivo šecera u krvi imaju sklonost da češće dobijaju fimozu.

 

 

Koji su simptomi fimoze?

 

Fimoza može da dovede do:
 

- smetnji pri seksualnim odnosima

- otežanog održavanja higijene

- pojave jačih ili slabijih bolova

 

Fimoza može da postoji i bez ikakvih simptoma.

Ipak, pre ili kasnije javljaju se:
 

- infekcije

- svrab

- crvenilo

- bolovi

- otežano mokrenje
- problemi sa potencijom
 

Sužena i patološki izmenjena kožica je podložna pucanju, a pukotine koje nastanu teško zarastaju i dosta bole. Kada jednom zarastu onda je prevlačenje kožice još teže sve dok postane nemoguće i pri opuštenom stanju. Tada se stvaraju uslovi za nastanak infekcije sa svim daljim komplikacijama.

Ukoliko imate neka pitanja za nas slobodno nam pišite Ili nas pozovite radnim danima od 10-17h +381 63 30 10 30


Kontaktirajte Potencijal

Potencijal Orinacija

Urološka ordinacija POTENCIJAL predstavlja mesto gde će se pacijentu pomoći da reši svoj problem u skladu sa najnovijim medicinskim saznanjima i svetskim stručnim trendovima. Ideja je da svakom muškarcu omogućimo da pokaže svoj potencijal!