Ponedeljak - Petak 10:00-17:00
Subota Nedelja - Zatvoreno
Tomazeova 35/5,
11000 Beograd

Cyber nož

Cyber nož

Cyber nož

 

Sajber nož

Sajber nož accuray

 

CyberKnife
CYBERKNIFE® TREATMENT
DEIVERY SYSTEM

 

Sajber nož (eng. CyberKnife) je poznat kao prvi i jedini svetski poznat robotski radiohiruški sistem koji se koristi za lečenje velikog broja tumora na razlicitim mestima u organizmu. Sistem je veoma osetljiv i precizan, na milimetarskom nivou. Sa ovim sistemom, tumori mozga, kao i oni koji se nalaze u ostalim delovima tela mogu se tretirati visokim dozama zračenja. Šta više, zdravo tkivo je maksimalno zašticeno od neželjenih efekata zračenja.

 

 


 

 

Tretman se vrši pomoću uređaja, tj. kompjuterski kontrolisanog robota. Robot se okreće oko pacijenta i usmerava zrake ka tumoru iz stotine različitih uglova.

Sajber nož (eng. CyberKnife) je u stanju da odredi mesto tumora pomoću veoma preciznog kompjuterski kontrolisanog robotskog sistema i modernog sistema za pozicioniranje pacijenata.

Svi ovi sistemi omogućavaju lečenje visokom preciznošcu. Uređaj je u stanju da zračenjem tretira tumore mozga i tumore na ostalim mestima u telu, posebno one koji su teško dostupni, u isto vreme štiteći zdravo tkivo.

 

Sajber nož

 

Indikacije


 

Glava – Vrat

Vaskularne malformacije

Meningeom

Akusticni neurom

Trigeminalna neuralgija

Pocetni i recidivni benigni ili maligni tumori mozga

Tumor hipofize (adenoma)

Nazofaringealni tumor

 

Kičma

Tumori kičme benigni ili maligni – primarni ili metastazirani.

Vaskularne malformacije

 

Toraks (Grudni koš)

Neoplazme pluća – primarne ili metastazirane.

 

Abdomen

Neoplazme jetre – primarne ili metastazirane.

Neoplazme pankreasa

Tumori nadbubrežnih žlezda

 

Urologija

Karcinom prostate

I drugi tumori i patološke promene bilo gde u telu, gde se radio terapija može primeniti.

Indikacije Sajber nož

 

Zašto Sajber-nož?


 

 

Predstavlja alternativu hiruškoj intervenciji i posebno je značajan za pacijente koji ne žele komplikovane operacije ili kod kojih takav vid intervencije nije moguće uraditi, jer nosi prveliki rizik u slučaju postojanja udruženih bolesti ili lošeg opšteg stanja pacijenta.


U potpunosti smanjuje oštećenje zdravog tkiva oko tumora, dok se obavlja lečenje visokom preciznošću sa tačnošću od jednog milimetra. Tretman se može završiti za samo 1-5 ponavljanja. Lečenje se obavlja u realnom vremenu – direktno se prate pokreti tumora i pacijenta uz pomoć navigacionog sistema i tehnologijom kompijuterizovanog robota. Dakle, robot detektuje spontane promene koje se dešavaju u toku terapija kako bi istovremeno izvršio korekcije.


Sajber nož (eng. CyberKnife) vrši precizno fiksiranje i primenjuje zračenje u skladu sa disanjem pacijenata i pokretima tumora. Moguće je tretirati više tumora istovremeno. Sam tretman je apsolutno bezbolan. Anestezija najčešće nije potrebna prilikom tretiranja odraslih pacijenata. Tokom tretmana se koriste plastične maske rastvorljive u vodi i specijalni kreveti umesto metoda kojima se imobiliše glava ili telo pacijenta. Ne zahteva hospitalizaciju. Pacijenti se trenutno mogu vratiti normalnim životnim aktivnostima.

 

Zašto Sajber-nož

Zašto Sajber-nož

Zašto Sajber-nož

 

Kako funkcioniše?


 

Kako funkcioniše?

Kako funkcioniše?

Kako funkcioniše?

 

Prvo se napravi mapa položaja cilja od strane lekara radioterapijskog tima. Na početku terapije robotska ruka se kreće i zajedno sa njom i Linearni Akcelerator, u skladu sa planom terapije.

 

Jednim digitalnim snimkom potvrđuje se fiksna pozicija cilja i tada se upućuje prvi snop zračenja od strane Linearnog Akceleratora. Drugi, treći i svaki naredni snop zračenja upućuje se u regiju iz različitih uglova, ali pre svakog snopa zračenja sistem potvrđuje pravilan položaj pacijenta.

 

Ukoliko se pacijent pomeri, ovaj sistem je u mogućnosti da ponovo detektuje cilj koristeći snimke u realnom vremenu, koje se podudaraju sa snimcima početnog programiranja terapije i da na taj način identifikuje položaj pacijenta i tumora, ponavljajući po potrebi tokom celog trajanja terapije.

 

Na kraju, sa velikom preciznošću, upućuje se visoka doza zracenja u ciljanu regiju, a istovremeno zdravo tkivo oko tumora je maksimalno zaštićeno.

 

Značajna karakteristika ovog radioterapijskog sistema je mogućnost da iz različitih pravaca i u više snopova zračenja može pokriti cilj-tumor bilo kojeg oblika, ma koliko delovalo neobično i neverovatno. Ovo daje CyberKnife-u mogućnost da leči tumore ili druge patološke promene, kada drugi radiohirurški sistemi to nisu u mogućnosti.

 

sajber nož

 

Ukoliko imate neka pitanja za nas slobodno nam pišite Ili nas pozovite radnim danima od 10-17h +381 63 30 10 30


Kontaktirajte Potencijal

Potencijal Orinacija

Urološka ordinacija POTENCIJAL predstavlja mesto gde će se pacijentu pomoći da reši svoj problem u skladu sa najnovijim medicinskim saznanjima i svetskim stručnim trendovima. Ideja je da svakom muškarcu omogućimo da pokaže svoj potencijal!