Ponedeljak - Petak 10:00-17:00
Subota Nedelja - Zatvoreno
Tomazeova 35/5,
11000 Beograd

Koje su komplikacije fimoze?

Komplikacije fimoze

Stručni konsultant: Dr Gordan Popović

 

Otežano održavanje higijene dovodi do infekcije. Ona se karakteriše pojavom svraba, crvenila, bolova i otoka kože glavića i prepucijuma. Pored toga, infekcija pogoduje nastanku prekanceroznih stanja pa i pojavi karcinoma glansa (glavića) i prepucijuma. Nastali karcinom se teško leči, može biti neophodna delimična ili potpuna amputacija (odsecanje) penisa a ne retko ima i smrtni ishod.
 

Dakle, prisustvo fimoze povećava rizik od nastanka raka penisa.
 

Ovde treba imati u vidu i druge faktore koji prema nekim ispitivanjima dodatno povećavaju rizik od nastanka karcinoma penisa, a to su:
 

-prisustvo polnih bradavica

-više od 30 seksualnih partnera

-pušenje cigaretaPušenje cigareta je bez svake sumnje naučno dokazano kao faktor koji povećava rizik od nastanka raka penisa. Bliže o tome možete pogledati u naučnom radu (engleski jezik) u BRITISH JOURNAL OF UROLOGY na strani http://www.cirp.org/library/disease/cancer/harish/ kao i na strani http://www.cirp.org/library/disease/cancer/hellberg1/

 

 

  komplikacije fimoze

Rak penisa

 

Pored toga fimoza može da:
 

-smeta normalnom odvijanju seksualnog odnosa

-posredno, može da dovede do poremećaja potencije pa i impotencije

-predstavlja i mogući izvor infekcije kako za muškarca tako i za ženu
-može da dovede do komplikacije koja se zove parafimoza
 

Dakle, fimoza je jedno banalno oboljenje koje se vrlo brzo i lako leči malom hirurškom intervencijom, ali ako se zapusti može da da veoma ozbiljne i opasne komplikacije.

 

 

Kondilomi i rak penisa – obrezivanje smanjuje rizik

 

Humani papiloma virus (HPV) infekcija je jedna od najčešćih seksualno prenosivih bolesti i izaziva pojavu kondiloma (bradavičastih izraštaja) obično u predelu polnih organa kod oba pola. Dobro je poznato da HPV infekcija kod žena često dovodi do pojave raka grlića materice.

Dugo se smatralo da za muškarce HPV infekcija, osim estetskog, nema drugog značaja. Pogrešno!

Približno 9000 muškaraca godišnje oboli od raka koji je povezan sa HPV infekcijom (Dunne et al., 2014). HPV infekcija se smatra jednim od uzroka 50% skvamoznih karcinoma penisa, i 91% analnih karcinoma (Markowitz, 2014). Određeni podaci ukazuju na moguću vezu između HPV i karcinoma jednjaka i pluća (Moreira et al., 2014). Očekuje se da u narednoj deceniji HPV povezani karcinomi usta i ždrela po učestalosti prevaziđu inače veoma čest rak grlića materice (Chaturvedi et al., 2011; Fontenot, Fantasia, Charyk, & Sutherland, 2014).

 

Sledeći faktori doprinose nastanku HPV infekcije:

- neobrezan penis

- veći broj seksualnih partnera

- pušenje

 

Obrezivanje (cirkumcizija) kod muškaraca smanjuje rizik nastanka HPV infekcije! (ACS, 2013).

Cirkumcizija se najčešće radi kod muškaraca koji imaju neki oblik fimoze penisa.

Medscape Urology, Human Papillomavirus: Not Just a Woman's Concern, Authors and Disclosures, Eglintine G. Rigaud, PhD, ARNP, WHNPBC, Eglintine G. Rigaud, PhD, ARNP, WHNPBC, is an Assistant Professor, DNP Program, College of Nursing, Nova Southeastern University. Palm Beach Garders, FL.Urol Nurs. 2015;35(3):139-142. 

 

 

Relativna fimoza i parafimoza

 

Kod relativne fimoze prevlačenje kožice je moguće ali je otežano. Obično u opuštenom stanju penisa kožica može da se prevuče preko glansa ali pri erekciji je to izrazito otežano ili sasvim nemoguće.

 

Relativna fimoza i parafimoza

Relativna fimoza i parafimoza

Relativna fimoza i parafimoza

Na ovim fotografijama vidimo znatno suženje u vidu prstena ispod glavića penisa (žuta strelica). Pored toga na trećoj fotografiji vidi se i kratak frenulum tj. uzica ispod glavića penisa (crvena strelica)

 

Ovakvo stanje se često komplikuje nastankom uzdužnih malih pukotina na mestu suženja. Te pukotine jako bole i pogoduju nastanku infekcije. Takve pukotine teško zarastaju, a kada zarastu dovode do još jačeg suženja. To je razlog zašto se postojeće suženje vremenom sve više pogoršava. U nadi da će se situacija popraviti ljudi koriste razne masti ili očekuju da će se vremenom problem rešiti sam od sebe. Međutim obično se dešava suprotno: dolazi do postepenog pogoršanja-suženje je sve jače i pre ili kasnije obično bude neophodna hirurška intervencija. U tom iščekivanju muškarci provedu više meseci, pa i godina. Za to vreme imaju bolove , neprijatnosti pri seksualnom odnosu, rizikuju pojavu infekcije itd. Zato ne treba previše oklevati sa operacijom kada to okolnosti nalažu!

 

komplikacije fimoze

Na slici vidimo beličaste uzdužne pukotine na mestu suženja.

 

 

Relativna fimoza može da dovede i do još jedne komplikacije, a to je PARAFIMOZA.

Parafimoza je stanje kada se kožica prevuče unazad i tu se "zaglavi", tj. ne može da se vrati preko glavića penisa. Zbog pritiska koji tako prevučena, a sužena kožica vrši na krvne sudove dolazi do otoka glavića i kožice tako da stanje postaje sve teže i teže. Takvo stanje zahteva hitnu urološku intervenciju!

To je još jedan razlog zašto se treba obratiti urologu da da svoje mišljenje o neophodnosti operacije.Ukoliko urolog proceni da ja rizik od komplikacija veliki ne treba odugovlačiti jer se na taj način izlaže nepotrebnom riziku i umanjenju kvaliteta života.

 

komplikacije fimoze

 

Parafimoza. Vidi se otok prepucijuma ispod glansa penisa koji je takođe lividan i otečen

 

Ukoliko imate neka pitanja za nas slobodno nam pišite Ili nas pozovite radnim danima od 10-17h +381 63 30 10 30


Kontaktirajte Potencijal

Potencijal Orinacija

Urološka ordinacija POTENCIJAL predstavlja mesto gde će se pacijentu pomoći da reši svoj problem u skladu sa najnovijim medicinskim saznanjima i svetskim stručnim trendovima. Ideja je da svakom muškarcu omogućimo da pokaže svoj potencijal!