Ponedeljak - Petak 10:00-17:00
Subota Nedelja - Zatvoreno
Tomazeova 35/5,
11000 Beograd

Lečenje fimoze efikasno i brzo

Lečenje fimoze

Stručni konsultant: Dr Gordan Popović
 

 

 Lečenje fimoze često može biti brzo i efikasno ako mu se pristupi na pravi način. Za krajnji ishod važno je dobro proceniti početno stanje, doneti pravu odluku o načinu lečenja i zatim samo lečenje dosledno sprovesti do kraja. Sve ovo ponekad može biti jednostavno, ali najčešće je neophodno osim znanja i veliko iskustvo.

Iskustvo je važno ne samo za uspešno lečenje već i za dobru procenu stanja. Nekada je moguće rešiti problem fimoze bez operacije, a nekada je operacija neophodna. Na internetu se nude bezbrojna "sigurna, brza i laka" rešenja koja garantuju izlečenje bez operacije. Po prirodi stvari poželećete da probate bilo šta samo da izbegnete operaciju. To je potpuno razumljivo. Ali često nije realno a može biti i štetno. U krajnjem ishodu sve se svodi na gubitak vremena i produženo maltretiranje.

Iz tog razloga prava i realna procena i savet šta se može rešiti bez operacije a kada je operacija neophodna je od velikog značaja. Upravo za takvu procenu je neophodno veliko iskustvo kada je fimoza u pitanju.

Dakle, prvi i osnovni korak ka rešenju fimoze jeste pregled!

Po obavljenom pregledu ima se potpuno jasna predstava u kojoj meri je fimoza izražena, u kakvom stanju i kakvog kvaliteta je koža prepucijuma i glansa (glavića) penisa.

Dalje, daje se savet o najboljem načinu lečenja. Ukoliko se odluči za neoperativno lečenje fimoze daje se detaljno objašnjenje o njegovom sprovođenju i prati se tok lečenja do potpunog izlečenja. Ovde postoji više opcija o kojima se odlučuje po obavljenom pregledu - ne postoji univerzalno lečenje koje bi bilo dobro za svakog pacijenta i svaki oblik fimoze.

Ukoliko je neophodno operativno lečenje donosi se odluka o najboljoj opciji. Postoji više različitih metoda operativnog lečenja fimoze - bira se ona za koju se proceni da će dati najbolje rezultate i najbrži oporavak.

Još jedan faktor je ekstremno važan - estetski momenat. Često se nedovoljno pažnje obraća na završni izgled. A to uopšte nije svejedno. Često sam u situaciji da "ispravljam" tuđe "radove". Evo jednog od mnogobrojnih primera:

 

Primeri

Monstruozan izgled penisa kao posledica loše urađene operacije fimoze:

 

Lečenje fimoze
Lečenje fimoze
Lečenje fimoze

 

Na gornjim slikama vidi se izgled penisa pacijenta koji je došao kod mene nekoliko meseci posle operacije u jednoj poznatoj klinici. Vidi se monstruozan izgled penisa. Kod ovog pacijenta kao i kod mnogih drugih sam uradio odličnu korekciju kojom smo bili veoma zadovoljni i pacijent i ja:

Izgled penisa neposredno pošto sam završio korektivnu operaciju:

 

lecenje fimoze
lecenje fimoze
lecenje fimoze

 

 

Ipak, nije uvek moguće ispraviti greške kod loše urađenih operacija. Iz tog razloga je veoma važno ko će vas operisati. Mnogi hirurzi prave grešku i olako pristupaju operacijama fimoze jer ih smatraju malim i nebitnim. Često godinama ne rade takve operacije jer ih prepuštaju studentima i specijalizantima da se na njima vežbaju. Posledica toga je da često i iskusni i jako dobri hirurzi u svojoj karijeri nisu uradili više od desetak ili dvadeset operacija fimoze. Posledica toga je da, iako odlično rade mnoge druge operacije, operaciju fimoze ne urade naročito dobro.
Dakle, potpuno je jasno da je iskustvo, tj. broj urađenih operacija fimoze koje hirurg ima iza sebe veoma važno. Osim toga značajan je i način na koji hirurg doživljava operaciju fimoze - da li joj pristupa sa punom pažnjom kao i drugim operacijama ili ne.
S obzirom na to da se kao specijalista urologije i seksolog posebno bavim pitanjima potencije punih trideset godina potpuno mi je jasan značaj koji ima funkcija i izgled muškog polnog organa. Iz tog razloga sam još davno sebi postavio cilj da operaciju fimoze dovedem do savršenstva. U tome vidim tri bitna momenta:

- otklanjanje problema i uspostavljanje pune funkcionalnosti
- ispunjavanje maksimalnih estetskih kriterijuma
- komfor pacijenta pre, za vreme i posle operacije (potpuno odsustvo bola i bilo kakvih drugih neprijatnosti)

Da bi se to postiglo potreban je poseban pristup pripremi za operaciju, zatim posebno razvijene operativne tehnike kao i odgovarajući tretman posle operacije. Svi ovi elementi su usavršavani tokom mnogo godina i kroz ogroman broj urađenih operacija.

U zavisnosti od konkretne situacije kod svakog pacijenta odlučuje se koja će se operativna tehnika primeniti. Svaki pacijent ima neku svoju specifičnost i razlikuje se u nekom detalju od ostalih.
Jedan manji deo fotografija iz moje prakse pogledajte ovde!

Ukoliko imate neka pitanja za nas slobodno nam pišite Ili nas pozovite radnim danima od 10-17h +381 63 30 10 30


Kontaktirajte Potencijal

Potencijal Orinacija

Urološka ordinacija POTENCIJAL predstavlja mesto gde će se pacijentu pomoći da reši svoj problem u skladu sa najnovijim medicinskim saznanjima i svetskim stručnim trendovima. Ideja je da svakom muškarcu omogućimo da pokaže svoj potencijal!